decor decor
Wczytuję dane...

Olej z baobabu - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.

Olej z baobabu - właściwości i zastosowanie w kosmetyce.

Olej z baobabu - właściwości i zastosowanie w kosmetyce. 

 

 

    Pozyskiwany z nasion owoców drzewa zwanego “drzewem życia”, olej z baobabu posiada silne właściwości pielęgnacyjne, szczególnie dla skóry suchej, zrogowaciałej i spękanej. W związku z tym zyskuje coraz większą popularność w kosmetyce. Wykazuje on pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Znany jest z działania regenerującego, nawilżającego, wygładzającego i ujędrniającego. Stanowi naturalną alternatywę dla kremu do twarzy, serum do włosów czy balsamu do ciała. 

                                                  

Wiadomości ogólne. 

     Drzewo baobabu występuje na afrykańskich sawannach. Przez tubylców bardzo często określany jest jako symbol siły, mocy i długowieczności. Głównie dlatego, że przeciętny baobab nie tylko osiąga niesamowitą wielkość, ale też rośnie nawet tysiąclecia. Tubylcy opisują go jako drzewo, które rośnie “korzeniami do góry”, ponieważ baobab posiada charakterystyczną koronę przypominającą system korzeniowy drzew (tu polecam afrykańską legendę o baobabie – super sprawa dla dzieci). 

Olej z baobabu to rodzaj niepoddawanego procesom rafinacji oleju roślinnego, który otrzymuje się metodą tłoczenia na zimno z ziaren afrykańskiego baobabu (z łac. Adansonia digitata L.). To gatunek drzewa zaliczanego do rodzaju baobab i rodziny ślazowatyvh. Nazywany bywa także baobabem właściwym lub drzewem życia. Wykazuje zdolność do regulacji bilansu wodnego, dzięki czemu w niesprzyjających warunkach potrafi przetrwać bez wody nawet rok. Rodzimie porasta tereny subtropikalnej i tropikalnej Afryki. Olej z baobabu zawiera wiele cennych składników aktywnych, a zwłaszcza wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9, witamin, takich jak A, E, D, F oraz sterole. 

Nierafinowany, tłoczony na zimno olejek z baobabu charakteryzuje się jasną, złoto-brązową barwą, lekką i średnio-tłustą konsystencją, która nie pozostawia na skórze tłustej powłoki. Ponadto odznacza się także miłym dla nosa, delikatnie orzechowym zapachem.  

                                     

Jak działa olej z baobabu? 

                                                     

  • oczyszcza skórę głowy ze złuszczonego naskórka 
  • odżywia i regeneruje łamliwe paznokcie i zniszczone końcówki włosów 
  • chroni skórę przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych, a także narażoną na działanie wolnych rodników 
  • silnie koi, zmiękcza i regeneruje suchą, zrogowaciałą i podrażnioną skórę 
  • stosowany regularnie zmniejsza widoczność blizn i rozstępów 
  • wykazuje działanie silnie nawilżające 
  • wygładza zmarszczki, a co więcej, zapobiega powstawaniu nowych 
  • uspokaja cerę regulując nadprodukcję sebum 
  • ujędrnia i napina zwiotczałą skórę 
  • łagodzi pieczenie, swędzenie i inne podrażnienia skóry głowy 

                 

                                      

Jak stosować olej z baobabu? 

     Olej z baobabu jest z jednej strony bardzo delikatny, a z drugiej mocno odżywczy. Jego korzystne działanie wynika z dużej zawartości witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poleca się go osobom o silnie przesuszonej i wrażliwej skórze. Doskonale sprawdzi się w zabiegach olejowania włosów zniszczonych. Można wzbogacać nim skład gotowych kosmetyków, używać do produkcji własnych lub stosować bezpośrednio na ciało. 

                                                     

Olej stosowany na skórę twarzy  i ciała. 

                                       

     Olej z nasion baobabu polecany jest zwłaszcza do skóry normalnej, wrażliwej, suchej, odwodnionej, skłonnej do podrażnień, dojrzałej i zmienionej chorobowo. Stosuje się go przy atopowym zapaleniu skóry, egzemie, łuszczycy, przebarwieniach. Preparat wspomaga procesy regeneracji, gojenia i odnowy komórkowej skóry. Sprawdzi się w zwalczaniu blizn i rozstępów. Szczególnie pozytywne efekty zauważa się przy stosowaniu na świeże zmiany - może doprowadzić do całkowitego ich wygładzenia. 

     Olej ten łagodzi podrażnienia powstałe w wyniku nadmiernej ekspozycji na działanie promieniowania słonecznego oraz po depilacji. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu skutecznie opóźnia procesy starzenia. Stąd też stanowi częsty składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych (anti aging) i po opalaniu (after sun). Odżywia, reguluje czynność gruczołów łojowych (wytwarzanie sebum), zapewnia głębokie nawilżenie. Poprawia elastyczność skóry i działa ujędrniająco, polecany jest w walce z tzw. pomarańczową skórką, czyli cellulitem. Olej z baobabu odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, będący naturalną osłoną przed szkodliwym działaniem niektórych preparatów kosmetycznych czy czynników środowiskowych. 

                            

     Olej z baobabu posiada lekką konsystencję, wnika głęboko w skórę, nie zatyka porów, łatwo się wchłania, nie tworzy na powierzchni skóry tłustej, nieprzyjemnej warstwy. Można go używać bez rozcieńczenia na twarz jak krem, ale i na całe ciało zamiast balsamu. Wykorzystuje się go także do masażu i kąpieli. Do wanny wypełnionej w 1/3 ciepłą wodą dodaje się 10 ml oleju. 

                                   

Olej z baobabu na włosy. 

                                

     Cenne właściwości olejku z baobabu wykorzystuje się także na włosy. Wskazany jest zwłaszcza w przypadku włosów zniszczonych, matowych, suchych, łamliwych i z rozdwajającymi się końcówkami. Zwalcza problem łupieżu i swędzenia skóry głowy. Nadaje włosom blask i sprężystość. Tworzy na ich powierzchni warstwę chroniącą przed negatywnym działaniem czynników atmosferycznych czy zabiegów fryzjerskich. 

     Olej z nasiona baobabu dodany do kosmetyków na włosy, np. szamponu, odżywki, maski czy serum, podnosi efektywność ich działania. Popularnym jego wykorzystaniem jest olejowanie włosów. Jak przeprowadzić zabieg olejowania włosów? To dość proste ;) W pierwszej kolejności należy nałożyć olejek na całą długość nieumytych włosów. Najlepiej rozprowadzić kilka kropel na dłoniach, po czym przeczesywać nimi po kolei pasma włosów. Następnie preparat nanosi się na skalp i opuszkami palców wykonuje masaż skóry głowy. Pobudza on krążenie, dotlenia i odżywia, w wyniku czego intensyfikuje porost włosów i ogranicza ich wypadanie. Po rozprowadzeniu olejku na głowę nakłada się foliowy czepek i owija ją ręcznikiem. Minimalny czas pozostawienia preparatu na głowie to 1 godzina. Na koniec włosy myje się delikatnym szamponem, po czym pozostawia do samoistnego wyschnięcia.  

                                      

Zastosowanie na paznokcie. 

                                      

     Olej z nasion baobabu zastosować można również w pielęgnacji dłoni i paznokci. Zwalcza on problem spierzchniętej i szorstkiej skóry na rękach. Wzmacnia łamliwe, rozdwajające się i przebarwione paznokcie. Używa się go w zabiegu olejowania dłoni. Wystarczy kilka kropel preparatu wmasowywać w skórę i płytkę paznokciową, nałożyć rękawiczki i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

                    

     Uważam, że olej z baobabu jest godnym następcą oleju arganowego. Posiada równie dobroczynne właściwości. Jest uniwersalnym i naturalnym produktem wartym wypróbowania. Gorąco polecam!